Maak hier kennis met de gedreven, getalenteerde partners waarmee we samen werken en lees meer over de achtergrond van je product.

Fair Baskets, Peter Agandaa

Peter Agandaa - Fair Baskets

Jaren geleden, rond 2001, was ik in Obuasi in de Ashanti-regio; de mijnstad van Ghana. Het ging niet zo goed met mij, dus ik kwam terug naar huis om in de manden business te gaan werken. Ik begon met het kopen en doorverkopen op de lokale markt in Nyariga en in Bolga. Maar naarmate de tijd verstreek, realiseerde ik me dat de markt nieuwe producten nodig had in termen van vormen, ontwerpen en nieuwe kleuren.

Mijn grootmoeder was pottenbakker, ik groef altijd de klei voor haar en ze leerde me vormen en ontwerpen maken toen ik 12 jaar oud was. Dus ik heb deze vaardigheden gebruikt en nieuwe manden ontworpen; Bijvoorbeeld de U-shopper en de Ladies Handbag, die tegenwoordig hot items zijn in de mandenmarkt.

Ik realiseerde me dat het nodig was om wevers te organiseren en ze in groepen te plaatsen, zodat ik ze kon leren hoe ze de nieuwe vormen en ontwerpen moesten maken. Om ze uiteindelijk de kans te geven om meer geld te verdienen voor zichzelf en hun kinderen. Tot nu toe hebben we 23 groepen met 500 wevers. Locatie van onze vlechtzones zijn Nyariga, Vea, Zorko-Awaa, Zorko-Goon, Zorko-Gamborongo, Sumburungu-Tampurum, Sumbrungu-Koliko, Kandiga en Winkogo.

Nyariga Fair Baskets is groothandel en detailhandel leverancier van de premium Bolga handgeweven manden. Ons doel is om de armen in de gemeenschappen om ons heen te helpen, vooral de mandenvlechters en hun kinderen. We zien onszelf als partners in een proces van wereldwijde transformatie door middel van een nieuw model van ethisch zakendoen. We zijn toegewijd om de vrouwen van Bolga sterker te maken door middel van ethisch vakmanschap, training voor vaardigheidsontwikkeling, groeps-dynamiek en veilige werkomstandigheden. Allemaal gericht op een duurzame groei.

Onze manden, algemeen bekend als “Bolga Baskets”, zijn gemaakt van natuurlijk olifantsgras en 100% handgemaakt door onze ongelooflijke ambachtelijke wevers.
Gebruik ze voor winkeldoeleinden, opslagdoeleinden, huis- en kantoorinrichting en nog veel meer.

Graag wil ik hierbij iedereen die onze producten heeft gekocht hartstochtelijk bedanken. We zijn echt dankbaar voor uw toewijding om een ​​positieve verandering teweeg te brengen door de barrières te doorbreken die deze vrouwen uit de plattelandsgemeenschappen in Bolgatanga verhinderen om financieel onafhankelijk te worden. Dankbaar zijn wij ook voor het behouden van de wonderbaarlijke eeuwenoude vaardigheid van mandenvlechten. Nogmaals mijn oprechte dank aan iedereen van jullie. Jullie zijn geweldig!

Peter Agandaa - Fair Baskets
Screenshot_20210126-211108_Chrome
facebook_1612176507145_6761958372628103197

Reform Africa, Faith Aweko

Team Reform Africa

Reform Africa is opgericht in september 2018, door Faith Aweko, Shamim Naluyima en Rachel Mema. De drie jonge dames, die als scholieren lid werden van de Social Innovation Academy in Mpigi, realiseerden zich al snel dat ze allemaal dezelfde passie deelden voor kunst en het redden van het milieu. Dit bracht ze samen.

Faith Aweko: “Toen ik opgroeide, draaide mijn hele leven om de regen. Wonen in een laaggelegen sloppenwijk in Kampala, betekende dat als het regende al mijn lessen werden geannuleerd en ik school zou moeten missen, iets dat me erg verdrietig maakte. Erger nog, tijdens bijzonder meedogenloze regenseizoenen stonden hele huizen in onze buurt onder water. Ik herinner me de dagen dat het zo hevig regende dat mijn gezin en ik de hele nacht doorbrachten met het wegpompen van het water uit ons huis.

Deze barre omstandigheden waren één van de gevolgen van slechte afvalverwijderingssystemen voor (plastic) afval in het gebied. Door dit slechte afvalbeheer waren de afvoerkanalen verstopt, wat uiteraard de steeds terugkerende overstromingen verergerde. Nadenkend over de ontberingen van mijn verleden, besloot ik mijn ervaring en kennis te gebruiken om een ​​positieve verandering in mijn gemeenschap aan te brengen.

In 2016, nadat ik de universiteit in mijn derde jaar had verlaten, moest ik een manier vinden om in mijn levensonderhoud te voorzien. Ongeveer 75 procent van de Oegandese bevolking is jonger dan 30 jaar, en velen van hen zijn werkloos. De situatie in deze patriarchale samenleving is erger voor vrouwen, die drie keer zo vaak als mannen moeite hebben om duurzaam werk te vinden.

Omdat ik weigerde een statistisch gegeven te worden, besloot ik me aan te sluiten bij de Social Innovation Academy: Een organisatie die samen met voormalige weeskinderen, vluchtelingen en andere kansarme jongeren sociale ondernemingen opricht. Daar kruiste ik paden met anderen die mijn droom deelden om het Oegandese probleem van plastic afval aan te pakken.

Met Rachel Mema, een vluchteling uit de Democratische Republiek Congo, en Shamim Naluyima, heb ik Reform Africa opgericht.
Een gemeenschap gebaseerde innovatie die tot doel heeft een duurzame levensstijl te promoten door plastic afval te ontwerpen en om te zetten in milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde producten die de lokale gemeenschappen in Oeganda ondersteunen.”

“When life throws you lemons, produce lemonade”

Kolics Company Limited, Peter Kweku Anowie

Peter Kweku Anowie - Kolics Ventures

“Het is onze overtuiging dat hoge productkwaliteit hand in hand kan gaan met een groene en sociale bedrijfsfilosofie, betaalbare prijzen en een betrouwbare klantenservice.”

Kolics Company Limited is opgericht in 2016 vanuit het idee om een sociaal bedrijf op te bouwen dat zich richt op het maken van goede schoenen en accessoires en daarmee tegelijkertijd werkgelegenheid creëert voor jonge talenten en het milieu beschermd.

Het is merkeigenaar van Kolikowear, een merk dat producten vertegenwoordigd die gemaakt zijn van gerecyclede materialen (gebruikte autoband, wollen materiaal voor meubels, gebruikte jeans, gebruikte jutezakken, stukjes leer). Ook het steunen van lokale projecten is onderdeel van de bedrijfsfilosofie van Kolics Company Limited.

Peter Kweku Anowie is de mede-oprichter en CEO van Kolics Company Limited. Geboren en getogen in Takoradi in de westelijke regio van Ghana. Hij heeft de eerste graad in BSc. Economics & Business Administration (met als hoofdvak Bankwezen en Financiën) aan de Catholic University College of Ghana.

Peter beschrijft zichzelf als een energieke jongeman die gelooft in teamwerk en elke gelegenheid aangrijpt om de jeugd samen te brengen om te brainstormen, om ze op te leiden en in staat te stellen een duurzaam bedrijf voor zichzelf op te zetten. Hij leert ze een inkomen te genereren door producten te maken met gebruik van direct beschikbare afvalbronnen.

Kolikowear in business
Peter Kweku Anowie - Kolics Ventures
Koliko in progress

Cedi Beads Industry, Nomoda Ebenezer Djaba (Cedi)

Nomoda Cedi Djaba
Nomoda Cedi Djaba
FB_IMG_1620902776640

Nomoda Ebenezer Djaba, ook wel bekend als ‘Cedi’, is een internationaal erkende kralenmaker en CEO van Cedi Beads Industry in Odumase-Krobo, Ghana.
Kralen spelen een belangrijke rol in de Ghanese cultuur. Ze hebben misschien nog wel meer waarde dan geld en tonen hoe belangrijk je bent in de gemeenschap en hoeveel rijkdom je hebt. Ook spelen ze een belangrijke rol in ceremonies, zoals de Ngmayem of het jaarlijkse gierstfesival, dat al eeuwenlang gebruikelijk is in het Krobo-gebied.

Cedi begon zijn passie voor kralen op 7-jarige leeftijd, toen hij zijn eerste kralen maakte. Een dappere keuze, want traditioneel gezien zijn Ghanese kralenmakers vrouwen. Zijn kralen zijn kleurrijk en gedurfd, maar daardoor herkenbaar de zijne.

Cedi gebruikt gerecycled glas voor het maken van zijn kralen. Voornamelijk afkomstig van kapotte flessen en ramen. De scherven worden verpulverd tot poeder met behulp van een vijzel en stamper.
Vervolgens wordt dit poeder in kleivormen gedaan en gebakken in de oven.

“Op mijn negende werden mijn kralen populair. Drie jaar later kon ik de vraag niet meer bijbenen en was er geen tijd meer voor mijn huiswerk. De oplossing was om mijn familie, van wie de meesten al ervaren kralenmakers waren, te leren hoe ze mijn ontwerpen moesten maken.”

Het traditioneel maken van kralen is een oeroude techniek en niet eenvoudig.
Om te voorkomen dat deze prachtige techniek verloren gaat, runt Cedi een werkplaats waar regionale ambachtslieden werken die geïnteresseerd zijn in het leren van het vak: Cedi Beads Industry.

Change A Life Bwindi, Tina Katushabe

Change A Life Bwindi is een Oegandese CBO (community based organisation) die werkt aan een evenwicht tussen het milieu, natuurbehoud en duurzame ontwikkelingsprogramma’s in de gemeenschappen in Bwindi, Rubanda District.

Het Bwindi Impenetrable Forest is een groot oerbos gelegen in het zuidwesten van Oeganda in het district Kanungu. Het bos is één van de meest biologisch diverse gebieden op Aarde en de thuisbasis van ongeveer de helft van ’s werelds populatie bedreigde berggorilla’s. Het is dan ook onder andere voor deze dieren dat in 1991 Bwindi Forest wordt aangewezen als nationaal park en omgedoopt wordt tot het Bwindi Impenetrable National Park. Een toeristen trekpleister vanwege de vele berggorilla tochten.

Deze verandering heeft echter grote gevolgen voor de Batwa bevolking, de oorspronkelijke bewoners van het Bwindi-bos, die er meer dan 300 jaar verbleven. Ze werden uit het bos gezet en mochten het niet langer betreden. Ook niet voor toegang tot de hulpbronnen van het bos, zoals medicatie. Dit was de start van een nomaden bestaan met beperkte middelen.

Sinds de Batwa uit het bos verdreven zijn, worden ze confronteert met tal van problemen. Volgens de Oegandese wet had de Batwa, als nomadisch volk dat zich nooit op één locatie had gevestigd, geen aanspraak op land. Daarom had de Oegandese regering geen wettelijke verplichting om hen te compenseren voor het achtergelaten land.‎ Dit maakt nieuw land aankopen onmogelijk en blijven de Batwa in een vicieuze cirkel ronddraaien.
De Batwa worden daarnaast vanwege hun nomadenbestaan niet geaccepteerd door omringende volken. Ze worden beschouwd als een ondergeschikt volk dat geen betekenis heeft. Aanspraak maken op goede gezondheidszorg, scholing en werkgelegenheid in de buurt is hierdoor niet mogelijk voor de Batwa. Ze zijn daardoor afhankelijk van de informele arbeid en gezondheidszorg op vele kilometers afstand.
De Batwa wonen in kleine hutjes, die altijd te klein zijn om alle gezinsleden onder één dak te huisvesten. Meubilair is er vaak niet, men zit op een steen en slaapt op de grond of op zelfgemaakte matjes van sisal.

De legende over het ontstaan van de Batwa luidt dat er een man was genaamd Kihanga. Hij had drie zonen Katutsi, Kahutu en Katwa. Vader gaf zijn zoons de taak de melk te beschermen om zo te kijken hoe verantwoordelijk ze waren. De zoons waakten de hele nacht over de melk en in de ochtend riep vader ze bij hem om de voortgang te bekijken. Katutsi zijn melk was nog volledig daar, Kahutu’s zijn melk was nog maar voor de helft daar en Katwa’s melk was op.
De vader beloonde zijn kinderen op basis van deze resultaten. Katutsi kreeg alle koeien die vader bezat. Deze zouden hem en zijn kinderen helpen op te groeien. Kahutu kreeg alle zaden en de schoffel. Deze zouden hém en de toekomstige generaties helpen voedsel te verbouwen en zo op te groeien en bloeien. Katwa kreeg het bos met wat hier ook maar in te vinden was. Hiermee moest hij zien te overleven door het verzamelen van fruit en het jagen op wild om zo zichzelf en toekomstige generaties te voorzien in hun behoeften. Zo kwam de Batwa to leven in het bos!

De Batwa staan bekend om hun cultuur, creativiteit en flexibiliteit. Tot voor kort zorgde de Batwa cultuur jaarlijks voor vele toeristen. Tina Katushabe is één van deze toeristen. Toen ze op reis was in Bwindi, raakte ze onder de indruk van de prachtige producten van de Batwa. Ze besloot dat ze het leven van hier wilde verbeteren door de vermarkting van de producten gemaakt door de Batwa te verbeteren. Ze richtte onder de naam Change A Life Bwindi Project een centrum op en leerde de Batwa weven en andere moderne technieken.
‎Change A Life Bwindi heeft tot doel het welzijn van de gemeenschappen in Bwindi te verbeteren door het creëren van duurzame mogelijkheden voor levensonderhoud. Met de oprichting van het centrum hoopt Tina dat ze het unieke verhaal van de Batwa kan verspreiden en de inkomsten van de Batwa kan verhogen door de verkoop van hun prachtige producten tot ver buiten Bwindi.

Kimuli Fashionability, Juliet Namujju

“Waste is not waste until we waste it”

Juliet Namujju is ondernemer, changemaker, modeontwerper, afvalpreneur, milieuactivist en innovator. Maar bovenal is ze de oprichtster en CEO van Kimuli Fashionability, een eco-mode-onderneming in Oeganda, die mensen met een handicap in dienst heeft om upcycled kleding, tassen en accessoires te maken.

Juliet groeide op in armoede als wees, met een alleenstaande grootmoeder in een afgelegen dorp in Oeganda vanwege het slachtofferschap van een handicap. Haar grootmoeder was kleermaker en inspireerde haar als kind om knipsels en plastic afval te gebruiken om haar eigen poppen te maken, omdat ze het zich niet kon veroorloven haar speelgoed te kopen.

Wat anderen weggooiden, begon Juliet als een hulpbron te zien. Na het behalen van een certificaat in mode en design op 20-jarige leeftijd, richtte Juliet Kimuli Fashionability op als een duurzaam modelabel dat de afvalcrisis in Afrika transformeerde in werkgelegenheid voor gehandicapte kleermakers en om te vechten voor het behoud van het milieu.

 

Juliet heeft haar upcycled mode in Duitsland kunnen presenteren tijdens de Bildkorrekturren fair fashion conferentie in 2017,
ze won de Oegandese Ye-Community Award 2018 en werd een TEEP Fellow en de eerste runner up in de AWIEF Awards 2018. Dit jaar won ze de Commonwealth Innovation Award 2021 en haar werk was ook te zien op UN Global Weeks in New York.

In de paar jaar sinds de oprichting heeft Kimuli Fashionability 96 kleermakers opgeleid en 40.000 kilo plastic afval ge-upcycled tot 15.000 kledingstukken en producten!!

“Disability is not inability”